Emma Appearances Premier Photoshoot Paparazzi Movies Campaigns With Fans Other Site Home
OutfitEmma

Oxford - Az álomváros


Oxford látképe a Christ Churchtol a Tom Towerig

Oxford város és egyben egy helyi önkormányzattal rendelkezo terület 134.248 lakossal Angliában . (2001 -es adat). Ez ad otthont a University of Oxfordnak, a legrégebbi angol nyelvterületen alapított egyetemnek.
Ezt eloször Matthew Arnold mondta a városra, az egyetem épületeinek harmonikus építészete miatt. A Temze átszeli a várost, a belterületi, körülbelül 18 kilométeres részt Isisnek is hívják.
Oxford egyik külvárosában, Cowleyben hosszú ideje folyik autógyártás. Jeleneg a BMW MINI -t készítik itt.

Története

Eloször az angolszászok foglalták el, az ekkori település neve valószínuleg Oxenaforda volt. Eloször Szent Frideswide alapított itt apácazárdát a 8. században. Elso írásos említése a 912 -ben kiadott Anglo-Saxon Chronicle -ben (Angloszász Krónikában) olvasható. A 10. században fontos katonai határváros volt Mercia és Wessex királyságok között. A dánok is számos alkalommal megtámadták a települést. Szent Frideswide a város és az egyetem védoszentje.
A University of Oxford elso írásos említése egy 12. századi feljegyzésben található. Az egyetem legrégebbi részei a University College, 1249 a Balliol ( 1263 ) és a Merton 1264 . Ebben az idoben kezdték el Európa-szerte lefordítani a görög filozófusok írásait. Ezek az írások kihívások elé állította az európai felfogást - kutatásra késztetett a tudomány, és merészebb muvek készítésére a muvészetek területén. A társadalom új nézopontból kezdte magát szemlélni. Az új intézményeket az egyház abban a reményben támogatta, hoy össze tudják egyeztetni a görög filozófusok és a keresztény teológia tanításait.
A Christ Church Cathedral, Oxford egyedulálló abban a tekintetben, hogy egyszerre egyetemi templom és katedrális. Eredetileg Szent Frideswide Kolostorának temploma volt, majd késobb ezt kibovítették és beépítették a Cardinal's College épületegyüttesébe. 1546 óta az oxfordi egyházmegye székesegyházaként használják.
A kapcsolat az egyetem és a város között nem volt könnyu - jónéhány hallgatót megöltek 1355 -ben a Szent Skolasztika napi lázadáskor .
Az angol polgárháború idején, 1642-ben Oxford adott otthont I. Károly udvarának, miután a királyt kiuzték Londonból . A város 1646-ban Fairfax tábornok vezetésével megadta nagát.
1790-ben az Oxford-csatorna megteremtette az összeköttetést a város és Coventry között. A Duke's Cutot Marlborough hercege fejezte be, összekapcsolva az új kanálist a Temzével . 1796-ban az Oxford Canal társaság saját átjárót épített a csatorna és a folyó között az Isis zsilipnél. Az 1840-es években a Nagy Nyugati Vasút és a London és Északnyugat Vasút kötötte össze Oxfordot Londonnal .
A 19. században az oxfordi mozgalom által indított vita az anglikán egyház figyelmének a középpontjába helyezte a várost.
Az Oxfordi városházát Henry T. Hare építette. Az alapkoletételre 1893 . július 6 -án került sor. 1897 . május 12 -én VII. Edward adta át.
A 20. század elejére a város gyors iparosodásnak indult, ezzel együtt nott lakossága. Ez elsosoban a nyomdaipar 1920-as években meginduló fejlodésének köszönheto. Ugyanebben az évtizedben Oxford gazdasága és társadalma nagy változásokon ment át, amikor William Morris megalapította Cowley -ben a Morris Motor Companyt . Az 1970-es évek elején több mint 20.000 munkás dolgozott Cowley-ben a hatalmas Morris Motorsnál és a Pressed Steel Companynél . Erre az idore Oxford két külön részre szakadt. Az egyik a Magdalane Bridge -tol nyugatra található egyetemváros, ahol minden május 1 -jén a diákok a Cherwellbe ugranak, a másik rész pedig az autóók városa, keletre. Innét ered az a szellemes megjegyzés, miszerint Oxford Cowley jobb partja. Cowley a '80-as, 90-es évek folyamán a British Laylanddel együtt egyre inkább hanyatlott. Most a BMW MINI -t, a BMW egyik sikerautóját gyártják itt.
A bevándorlók megjelenésével az autógyárakban és az egyetemen tanuló külföldi diákokkal a városnak, azon belül is leginkább Headingtonnak és a Cowley Road környékének köszönhetoen Oxfordnak feledhetetlen multikulturális hangulata van. Ez látszik a sok báron, kávézón, éttermen, klubbon, kisebbségi boltokon és gyorséttermi részeken.
Oxford a legmultikulturálisabb kisvárosa az országnak. Lakosainak 19,3%-a az országon kívül született. 23,2% valamelyik etnikai kisebbséghez tartozik, s 12,9% nem fehér. (2001-es népszámlálás adatai alapján)
1954. május 6-án egy 25 éves orvostanhallgató, Roger Bannister futotta le eloször kevesebb mint négy perc alatt az egymérföldes távot, az Iffley roadi versenyen.
Oxford másik egyeteme, az Oxford Brookers University 1991 -ben kapta meg a muködéshez szükséges engedélyeket és az utóbbi öt évben a legjobb új egyetemnek ezt választották meg.

Oxford kerületei

 • Barton
 • Blackbird Leys
 • Botley
 • Coeley
 • East Oxford
 • Headington
 • Jericho
 • New Marston
 • Osney
 • Rose Hill
 • Risinghurst
 • Summertown
 • Temple Cowle

Oxford tömegközlekedése

Oxfordnak vasúti összeköttetése van Londonnal , Bournemouthszal és Worcesterrel a Costwold Line -on, és Birminghammel , Coventryvel valamint Bicesterrel .
A bicesteri elágazó az Oxfordot Cambridge -dzsel egykor összeköto Varsity Line része volt. 1967 végén a vonal egy részét lezárták. A közlekedési minisztérium 2006-ban megrendelt egy megvalósíthatósági tanulányt, hogy meg lehet-e nyitani a vasutat 300000 fontért.
Az Oxford-csatorna összeköti a várost Milanddel és a Temzével . A Temze hajózható összeköttetést biztosít az északi Lechlade és a déli Tedddington Lock között úgy, hogy közben átszeli Londont.
Az Oxford repülotér Kidlingtonban üzleti és általános célú repüléseknek is teret ad.
A legtöbb helyi közlekedésben részt vevo buszt az Oxford Bus Company és a Stagecoach South Midlands üzemelteti. Van egy olyan vonal, a Londonba közlekedo, ahol nagy a verseny. A Stagecoach járata az Oxford Tube, míg az Oxford Busé Oxford Espress. Mindketto a Glouchesteri zöld autóbusz-pályaudvarról indul, a belváros nyugati végénél. Az Oxford Tube a legsurvebben közlekedo járatként hírdeti magát, Ugyanez a cég félóránként indít járatokat Cambridge-be, és ritkább járatok mennek Northamptonba, míg a National Express az Észak-Midland és a dél/Dél-nyugat között közlekedo járatokat behozza a városba. Rajtuk kívül a wallingfordi székhelyu Thames Travel biztosít helyi és helyközi járatokat.

Lenyűgöz és szórakoztat

Oxfordot a  történelem és a szépség, a fiatalság és zsenialitás kirobbanó keveréke teszi lenyugözo, élményeket ígéro úticéllá. Oxfordban a  tudományos kiválóság utáni kíméletlen hajsza mögött egy kifejezetten excentrikus hajlam is felfedezheto. Ebben a történelmi városban bizony a diákcsínyekrol, a nagy hévvel ünnepelt furcsa hagyományokról és a vad éjszakai kicsapongásokról is szólnak a legendák. A hóbortosságra tárgyi bizonyítékunk is van: az utazó ha tudja, hol keresse egy életnagyságú cápamodellt pillanthat meg a város felé tartva egy amúgy teljesen közönséges sorház tetejébe ékelve.

Oxford fantasztikus építészete, az egyetem, az udvarok és a kertek különleges légköre továbbra is a város legfobb vonzerejét jelentik. Találhatunk itt világszínvonalú múzeumokat, élénk zenei életet, amely az utóbbi évtized néhány igen népszeru brit együttesét termelte ki, valamint egy-két sokat ígéro folyót. És mindez a gyakran közlekedo (és viszonylag olcsó) busszal vagy vonattal alig valamivel több, mint egy órányira van Londontól.

Látnivalók

Kihagyhatatlan
Egy nap nem elég arra, hogy minden központi egyetemi college-ot megnézzen az ember, de ha csak egyre van idonk, akkor az mindenképpen a  Christ Church legyen. Az összes oxfordi college közül ez a leggrandiózusabb és a legnépszerubb; feltétlenül érdemes megnézni óriási négyszögletes udvarát, amelynél nincs nagyobb egész Oxfordban, valamint a Christ Church Katedrálist, mely a maga nemében viszont a legkisebb az országban.

Az  The Ashmolean az ország legidosebb múzeuma, fantasztikus hangulata remekül illik a benne található régiségekhez, mualkotásokhoz és egyéb kuriózumokhoz. 

A   Pitt Rivers Museum -ot az egyetemi múzeumon át lehet megközelíteni. Ezen a helyen Indiana Jones tökéletesen otthon érezné magát: az üvegfalú vitrinekben egy vitorlás hajó felszerelésétol kezdve a zsugorított afrikai koponyák hátborzongató gyujteményéig minden megtalálható.

A város hangulatát úgy tudjuk legjobban magunkba szívni, ha vízre szállunk és csónakkirándulásra indulunk. A Temze és a Cherwell sem túl mély a csónakázáshoz, de legjobban akkor járunk, ha fogunk egy piknikkosárkát, és elindulunk a Cherwellen felfelé. Csónakot a  Magdalen Bridge -nél levo C Howard & Sons-nál lehet bérelni hétköznap óránként £10-ért, hétvégeken £12-ért, illetve feljebb a folyón, a Bardwell Rd-on a Cherwell Boat House-ban, utóbbinál hétköznap és hétvégén is óránként £2-tal olcsóbban.

Kihagyhatatlan
A cápás házzal, a Shark House-szal kapcsolatban nem vicceltünk. A Nagy Fehér Cápát Headingtonban, a New High Street 1. tetoszerkezetébe ékelve találjuk. A Headingtonba közlekedo 5-ös busz (Stagecoach) visz ki oda.

Hasznos tippek

Számos busztársaság verseng a Londonba tartó utasokért, közülük a legismertebb az  Oxford Tube (a retúrjegy ára £12). A nap 24 órájában indítanak járatokat, így a késo éjszakáig is nyugodtan maradhatunk Oxfordban, hiszen másnap már újra Londonban lehetünk.

Éjszakai élet

Lamb & Flag  
Valaha Graham Greene és Thomas Hardy törzshelye volt, ma az egyik legnépszerubb bár a diákok körében. A hangulat a régi viktoriánus szalonokat idézi.

Po Na Na Souk Bar  
Egy marokkói stílusú klublánc tagja, ahol jazzes ritmusokat, down-tempo és más alternatív zenei irányzatokat élvezhetünk. A város legjobb klubja.

The Zodiac
Felkapott klub, ahol a változatos repertoáron a heavy metáltól a hard core dance-ig minden szerepel. Élo koncertbuliknak is otthont ad, legtöbbször gitárszaggató indie együttesek indítják itt nagy-britanniai turnéikat.

Híres Oxfordiak

 • Noel Godfrey Chavasse : kétszer kapta meg a Viktória Kereszt ET
 • Adam Clayton a U2 basszusgitárosa
 • Mike Hallwood : motorkerékpár világbajnok
 • Tin Henman : teniszezo
 • John Kendrew : 1962-ben kémiai Nobel-díjat kapott
 • Martin Keown : focista
 • Hugh Laurie : angol színész, humorista, író
 • Martha Lane Fox : internetes vállalkozó
 • Jane Morris : múzsa
 • Robbie Mustoe : focista
 • Garry Parker : focista
 • John Sergeant : újságíró
 • Emma Watson : a Harry Potter címu filmben színészno
 • Mark Wright : focista és edzo

Oxford az irodalomban

 • Lewis Caroll a Christ Curch diákja volt
 • Colin Dexter : író, ma is itt él a Wolvercote negyedben
 • T. E. Lawrence : Lawrence of Arabia az alapképzész a Jesusben , a mesterképzést a Magdalenben végezte el.
 • C. S. Lewis : a Magdalen tagja
 • Iris Murdoch : a St. Anee's tagja
 • Philip Pullman : az Exterben szerzett alapképzési diplomát.
 • J. R. R. Tolkien : Az angol nyelv profeszzora a Mertonban , alapképzési diplomáját az Exterben szerezte
 • Mike Philbin : Hertzan Chinema történeteit Oxfordban írta
 • Ian McEwan : régebben sok évig Oxfordban lakott

Híres oxfordi együttesek

 • Radiohead
 • Ride
 • Supergrass
 • Sweredriver
Még több infó: Wikipédia

 

Affiliates

Family Site

Ha szeretnél kikerülni a cserék közé, kérlek írj a Chatbe, a hely korlátlanul rendelkezésre áll.

ChatBox

ANIMÁCIÓ

Statistics

Név: OutfitEmma
Nyitás: 2018. Január 1.
Zárás: ???
Webmiss: Monic
Hosted: 024reg.com
Layouts: Monic
Ajánlott felbontás: Bármekkora
Ajánlott böngésző: Explorer, Crome, Firefox

Project

Cím: UN Women/HeFORShe
Állapot: Folyamatban
Szerep: Jószolgálati nagykövet
Több infó: He for She


Cím: Little Women / Kisasszonyok
Állapot:
Forgatás alatt...
UK prem:
2019.12.25.
HUN prem.:
???
Szerep:
Meg March
Több infó:
iMDb

Emma Instagram

Credit

Copyright

Kérlek, az oldal tartalmát NE másold le, az általam készített dolgokat, NE tüntesd fel sajátodként.
Az itt található képeket NE DIREKTLINKELD, hanem tölts le magadnak, és úgy rakd fel a saját honlapodra, fórumra stb... .