Ha szeretnél kikerülni a cserék közé, kérlek írj a Chatbe, a hely korlátlanul rendelkezésre áll.

Név: OutfitEmma
Nyitás: 2018. Január 1.
Zárás: ???
Webmiss: Monic
Hosted: 024reg.com
Layouts: Monic
Ajánlott felbontás: 1024×768 <
Ajánlott böngésző: Explorer vagy Google

Cím:
UN Women/HeFORShe
Állapot: Folyamatban
Szerep: Jószolgálati nagykövet
Több infó: He for She

Cím: Little Women / Kisasszonyok
Állapot:
Forgatás alatt...
UK prem:
2019.12.25.
HUN prem.:
???
Szerep:
Meg March
Több infó:
iMDb
Kérlek, az oldal tartalmát NE másold le, az általam készített dolgokat, NE tüntesd fel sajátodként.
Az itt található képeket NE DIREKTLINKELD, hanem tölts le magadnak, és úgy rakd fel a saját honlapodra, fórumra stb... .


Oxford - Az álomváros


Oxford látképe a Christ Churchtol a Tom Towerig

Oxford város és egyben egy helyi önkormányzattal rendelkezo terület 134.248 lakossal Angliában . (2001 -es adat). Ez ad otthont a University of Oxfordnak, a legrégebbi angol nyelvterületen alapított egyetemnek.
Ezt eloször Matthew Arnold mondta a városra, az egyetem épületeinek harmonikus építészete miatt. A Temze átszeli a várost, a belterületi, körülbelül 18 kilométeres részt Isisnek is hívják.
Oxford egyik külvárosában, Cowleyben hosszú ideje folyik autógyártás. Jeleneg a BMW MINI -t készítik itt.

Története

Eloször az angolszászok foglalták el, az ekkori település neve valószínuleg Oxenaforda volt. Eloször Szent Frideswide alapított itt apácazárdát a 8. században. Elso írásos említése a 912 -ben kiadott Anglo-Saxon Chronicle -ben (Angloszász Krónikában) olvasható. A 10. században fontos katonai határváros volt Mercia és Wessex királyságok között. A dánok is számos alkalommal megtámadták a települést. Szent Frideswide a város és az egyetem védoszentje.
A University of Oxford elso írásos említése egy 12. századi feljegyzésben található. Az egyetem legrégebbi részei a University College, 1249 a Balliol ( 1263 ) és a Merton 1264 . Ebben az idoben kezdték el Európa-szerte lefordítani a görög filozófusok írásait. Ezek az írások kihívások elé állította az európai felfogást - kutatásra késztetett a tudomány, és merészebb muvek készítésére a muvészetek területén. A társadalom új nézopontból kezdte magát szemlélni. Az új intézményeket az egyház abban a reményben támogatta, hoy össze tudják egyeztetni a görög filozófusok és a keresztény teológia tanításait.
A Christ Church Cathedral, Oxford egyedulálló abban a tekintetben, hogy egyszerre egyetemi templom és katedrális. Eredetileg Szent Frideswide Kolostorának temploma volt, majd késobb ezt kibovítették és beépítették a Cardinal's College épületegyüttesébe. 1546 óta az oxfordi egyházmegye székesegyházaként használják.
A kapcsolat az egyetem és a város között nem volt könnyu - jónéhány hallgatót megöltek 1355 -ben a Szent Skolasztika napi lázadáskor .
Az angol polgárháború idején, 1642-ben Oxford adott otthont I. Károly udvarának, miután a királyt kiuzték Londonból . A város 1646-ban Fairfax tábornok vezetésével megadta nagát.
1790-ben az Oxford-csatorna megteremtette az összeköttetést a város és Coventry között. A Duke's Cutot Marlborough hercege fejezte be, összekapcsolva az új kanálist a Temzével . 1796-ban az Oxford Canal társaság saját átjárót épített a csatorna és a folyó között az Isis zsilipnél. Az 1840-es években a Nagy Nyugati Vasút és a London és Északnyugat Vasút kötötte össze Oxfordot Londonnal .
A 19. században az oxfordi mozgalom által indított vita az anglikán egyház figyelmének a középpontjába helyezte a várost.
Az Oxfordi városházát Henry T. Hare építette. Az alapkoletételre 1893 . július 6 -án került sor. 1897 . május 12 -én VII. Edward adta át.
A 20. század elejére a város gyors iparosodásnak indult, ezzel együtt nott lakossága. Ez elsosoban a nyomdaipar 1920-as években meginduló fejlodésének köszönheto. Ugyanebben az évtizedben Oxford gazdasága és társadalma nagy változásokon ment át, amikor William Morris megalapította Cowley -ben a Morris Motor Companyt . Az 1970-es évek elején több mint 20.000 munkás dolgozott Cowley-ben a hatalmas Morris Motorsnál és a Pressed Steel Companynél . Erre az idore Oxford két külön részre szakadt. Az egyik a Magdalane Bridge -tol nyugatra található egyetemváros, ahol minden május 1 -jén a diákok a Cherwellbe ugranak, a másik rész pedig az autóók városa, keletre. Innét ered az a szellemes megjegyzés, miszerint Oxford Cowley jobb partja. Cowley a '80-as, 90-es évek folyamán a British Laylanddel együtt egyre inkább hanyatlott. Most a BMW MINI -t, a BMW egyik sikerautóját gyártják itt.
A bevándorlók megjelenésével az autógyárakban és az egyetemen tanuló külföldi diákokkal a városnak, azon belül is leginkább Headingtonnak és a Cowley Road környékének köszönhetoen Oxfordnak feledhetetlen multikulturális hangulata van. Ez látszik a sok báron, kávézón, éttermen, klubbon, kisebbségi boltokon és gyorséttermi részeken.
Oxford a legmultikulturálisabb kisvárosa az országnak. Lakosainak 19,3%-a az országon kívül született. 23,2% valamelyik etnikai kisebbséghez tartozik, s 12,9% nem fehér. (2001-es népszámlálás adatai alapján)
1954. május 6-án egy 25 éves orvostanhallgató, Roger Bannister futotta le eloször kevesebb mint négy perc alatt az egymérföldes távot, az Iffley roadi versenyen.
Oxford „másik” egyeteme, az Oxford Brookers University 1991 -ben kapta meg a muködéshez szükséges engedélyeket és az utóbbi öt évben a legjobb új egyetemnek ezt választották meg.

Oxford kerületei

 • Barton
 • Blackbird Leys
 • Botley
 • Coeley
 • East Oxford
 • Headington
 • Jericho
 • New Marston
 • Osney
 • Rose Hill
 • Risinghurst
 • Summertown
 • Temple Cowle

Oxford tömegközlekedése

Oxfordnak vasúti összeköttetése van Londonnal , Bournemouthszal és Worcesterrel a Costwold Line -on, és Birminghammel , Coventryvel valamint Bicesterrel .
A bicesteri elágazó az Oxfordot Cambridge -dzsel egykor összeköto Varsity Line része volt. 1967 végén a vonal egy részét lezárták. A közlekedési minisztérium 2006-ban megrendelt egy megvalósíthatósági tanulányt, hogy meg lehet-e nyitani a vasutat 300000 fontért.
Az Oxford-csatorna összeköti a várost Milanddel és a Temzével . A Temze hajózható összeköttetést biztosít az északi Lechlade és a déli Tedddington Lock között úgy, hogy közben átszeli Londont.
Az Oxford repülotér Kidlingtonban üzleti és általános célú repüléseknek is teret ad.
A legtöbb helyi közlekedésben részt vevo buszt az Oxford Bus Company és a Stagecoach South Midlands üzemelteti. Van egy olyan vonal, a Londonba közlekedo, ahol nagy a verseny. A Stagecoach járata az Oxford Tube, míg az Oxford Busé Oxford Espress. Mindketto a Glouchesteri zöld autóbusz-pályaudvarról indul, a belváros nyugati végénél. Az Oxford Tube a legsurvebben közlekedo járatként hírdeti magát, Ugyanez a cég félóránként indít járatokat Cambridge-be, és ritkább járatok mennek Northamptonba, míg a National Express az Észak-Midland és a dél/Dél-nyugat között közlekedo járatokat behozza a városba. Rajtuk kívül a wallingfordi székhelyu Thames Travel biztosít helyi és helyközi járatokat.

Lenyűgöz és szórakoztat

Oxfordot a  történelem és a szépség, a fiatalság és zsenialitás kirobbanó keveréke teszi lenyugözo, élményeket ígéro úticéllá. Oxfordban a  tudományos kiválóság utáni kíméletlen hajsza mögött egy kifejezetten excentrikus hajlam is felfedezheto. Ebben a történelmi városban bizony a diákcsínyekrol, a nagy hévvel ünnepelt furcsa hagyományokról és a vad éjszakai kicsapongásokról is szólnak a legendák. A hóbortosságra tárgyi bizonyítékunk is van: az utazó – ha tudja, hol keresse – egy életnagyságú cápamodellt pillanthat meg a város felé tartva egy amúgy teljesen közönséges sorház tetejébe ékelve.

Oxford fantasztikus építészete, az egyetem, az udvarok és a kertek különleges légköre továbbra is a város legfobb vonzerejét jelentik. Találhatunk itt világszínvonalú múzeumokat, élénk zenei életet, amely az utóbbi évtized néhány igen népszeru brit együttesét termelte ki, valamint egy-két sokat ígéro folyót. És mindez a gyakran közlekedo (és viszonylag olcsó) busszal vagy vonattal alig valamivel több, mint egy órányira van Londontól.

Látnivalók

Kihagyhatatlan
Egy nap nem elég arra, hogy minden központi egyetemi college-ot megnézzen az ember, de ha csak egyre van idonk, akkor az mindenképpen a  Christ Church legyen. Az összes oxfordi college közül ez a leggrandiózusabb és a legnépszerubb; feltétlenül érdemes megnézni óriási négyszögletes udvarát, amelynél nincs nagyobb egész Oxfordban, valamint a Christ Church Katedrálist, mely a maga nemében viszont a legkisebb az országban.

Az  The Ashmolean az ország legidosebb múzeuma, fantasztikus hangulata remekül illik a benne található régiségekhez, mualkotásokhoz és egyéb kuriózumokhoz. 

A   Pitt Rivers Museum -ot az egyetemi múzeumon át lehet megközelíteni. Ezen a helyen Indiana Jones tökéletesen otthon érezné magát: az üvegfalú vitrinekben egy vitorlás hajó felszerelésétol kezdve a zsugorított afrikai koponyák hátborzongató gyujteményéig minden megtalálható.

A város hangulatát úgy tudjuk legjobban magunkba szívni, ha vízre szállunk és csónakkirándulásra indulunk. A Temze és a Cherwell sem túl mély a csónakázáshoz, de legjobban akkor járunk, ha fogunk egy piknikkosárkát, és elindulunk a Cherwellen felfelé. Csónakot a  Magdalen Bridge -nél levo C Howard & Sons-nál lehet bérelni hétköznap óránként £10-ért, hétvégeken £12-ért, illetve feljebb a folyón, a Bardwell Rd-on a Cherwell Boat House-ban, utóbbinál hétköznap és hétvégén is óránként £2-tal olcsóbban.

Kihagyhatatlan
A cápás házzal, a Shark House-szal kapcsolatban nem vicceltünk. A Nagy Fehér Cápát Headingtonban, a New High Street 1. tetoszerkezetébe ékelve találjuk. A Headingtonba közlekedo 5-ös busz (Stagecoach) visz ki oda.

Hasznos tippek

Számos busztársaság verseng a Londonba tartó utasokért, közülük a legismertebb az  Oxford Tube (a retúrjegy ára £12). A nap 24 órájában indítanak járatokat, így a késo éjszakáig is nyugodtan maradhatunk Oxfordban, hiszen másnap már újra Londonban lehetünk.

Éjszakai élet

Lamb & Flag  
Valaha Graham Greene és Thomas Hardy törzshelye volt, ma az egyik legnépszerubb bár a diákok körében. A hangulat a régi viktoriánus szalonokat idézi.

Po Na Na Souk Bar  
Egy marokkói stílusú klublánc tagja, ahol jazzes ritmusokat, down-tempo és más alternatív zenei irányzatokat élvezhetünk. A város legjobb klubja.

The Zodiac
Felkapott klub, ahol a változatos repertoáron a heavy metáltól a hard core dance-ig minden szerepel. Élo koncertbuliknak is otthont ad, legtöbbször gitárszaggató indie együttesek indítják itt nagy-britanniai turnéikat.

Híres Oxfordiak

 • Noel Godfrey Chavasse : kétszer kapta meg a Viktória Kereszt ET
 • Adam Clayton a U2 basszusgitárosa
 • Mike Hallwood : motorkerékpár világbajnok
 • Tin Henman : teniszezo
 • John Kendrew : 1962-ben kémiai Nobel-díjat kapott
 • Martin Keown : focista
 • Hugh Laurie : angol színész, humorista, író
 • Martha Lane Fox : internetes vállalkozó
 • Jane Morris : múzsa
 • Robbie Mustoe : focista
 • Garry Parker : focista
 • John Sergeant : újságíró
 • Emma Watson : a Harry Potter címu filmben színészno
 • Mark Wright : focista és edzo

Oxford az irodalomban

 • Lewis Caroll a Christ Curch diákja volt
 • Colin Dexter : író, ma is itt él a Wolvercote negyedben
 • T. E. Lawrence : „Lawrence of Arabia” az alapképzész a Jesusben , a mesterképzést a Magdalenben végezte el.
 • C. S. Lewis : a Magdalen tagja
 • Iris Murdoch : a St. Anee's tagja
 • Philip Pullman : az Exterben szerzett alapképzési diplomát.
 • J. R. R. Tolkien : Az angol nyelv profeszzora a Mertonban , alapképzési diplomáját az Exterben szerezte
 • Mike Philbin : Hertzan Chinema történeteit Oxfordban írta
 • Ian McEwan : régebben sok évig Oxfordban lakott

Híres oxfordi együttesek

 • Radiohead
 • Ride
 • Supergrass
 • Sweredriver
Még több infó: Wikipédia