Emma Appearances Premier Photoshoot Paparazzi Movies Campaigns With Fans Other Site Home
OutfitEmma

HeForShe

A HeForShe szolidaritási  kampány a nemek közötti egyenloség elomozdítására, amit az  ENSZ kezdeményezett. Célja az egyenloség megvalósítása azáltal, hogy minden nemet a változás tényezojeként ösztönöz, és lépéseket tesz a negatív  sztereotípiákkal és viselkedéssel szemben. A nemek közötti egyenlotlenség olyan elképzelése, amely minden embert érint - társadalmi, gazdasági és politikai szemponttól függetlenül - arra törekszik, hogy aktívan bevonja a férfiakat és a fiúkat egy olyan mozgalomba, amelyet eredetileg a noknek szól.
"Kezdetben megkérdojeleztük a kérdést: A férfiak törodnek a nemek egyenloségével? " és megtudtuk, hogy törodnek vele "- mondta Elizabeth Nyamayaro , az ENSZ Noi ügyvezeto igazgatójának vezeto tanácsadója.   "Aztán elkezdtünk egy csomó e-mailt kapni a feliratkozott férfiaktól, akik most többet akarnak tenni."
Egy különleges eseményt tartott a HeForShe kampány 2014. szeptember 20-án,  new york-i   székhelyén . Az ENSZ jószolgálati Nagyköveteként ,  az eseményt Emma Watson  rendezte meg, akinek beszéde - a feminizmus saját útjáról és az arra való figyelemfelhívásról szólt, hogy férfiakat és fiúkat vonjon be a nemek közötti egyenloség elomozdításába - széles körben elterjedt a szociális média révén.

Emma beszéde:

Ma indítjuk el a HeForShe elnevezésu kampányt.

Azért fordulok önökhöz, mert a segítségükre van szükségem. Véget akarunk vetni a nemi egyenlotlenségnek és ehhez mindenkire szükségünk van.

Ez az elso ilyen témájú kampány az ENSZ-ben: a leheto legtöbb férfit és fiút szeretnénk megszólítani és és arra ösztönözni, hogy képviseljék a nemek egyenloségét. És nemcsak beszélni akarunk az ügyrol, hanem meg is akarjuk mutatni, hogy megvalósítható.

Hat hónapja kaptam a kinevezést, és ahogy egyre többet beszéltem a feminizmusról, felismertem, hogy a nok jogaiért folytatott harcot a férfigyulölet szinonimájaként szokás értelmezni. Ha egy dologban biztos vagyok, akkor az az, hogy ennek megálljt kell parancsolni.

Emlékeztetoül, a feminizmus definíciója a következo: A meggyozodés, hogy a férfiaknak és a noknek egyenlo jogokkal és esélyekkel kellene bírni. Azaz a nemek politikai, gazdasági és társadalmi egyenloségének elmélete.

Eloször 8 éves koromban kérdojeleztem meg a nemi sztereotípiákat, amikor dirigálósnak hívtak, mert én akartam megrendezni a darabot, amit a szüleinknek adtunk elo de a fiúkat ugyanezért nem szólták le.

14 éves koromban a sajtó elkezdett szexuális tárgyként kezelni.

15 éves voltam, amikor a barátnoim sorra elmaradtak az edzésekrol, mert nem akartak izompacsirtának tunni.

18 évesen láttam, hogy a fiú barátaim nem tudják kifejezni az érzéseiket.

Úgy döntöttem, hogy feminista leszek, és ez számomra egyáltalán nem tunt bonyolultnak. De az utóbbi idoben megtapasztaltam, hogy a feminizmus népszerutlen szó lett.

Úgy tunik, hogy azon nok közé tartozom, akiknek a megnyilvánulásai  túl erosek,  túl agresszívak,  elszigetelok,  férfiellenesnek, és egyáltalán nem vonzók.

Miért olyan kényelmetlen ez a szó?

Nagy-Britanniában születtem, és helyénvalónak tartom, hogy noként ugyanannyi a fizetésem, mint a férfi kollégáimé. Helyénvalónak tartom, hogy döntéseket hozzak a saját testemrol. Helyénvalónak tartom, hogy nok képviseljenek az ország vezetésében és a döntéshozatalban. Helyénvalónak tartom, hogy ugyanakkora társadalmi elismerésben részesüljek, mint a férfiak. De sajnos azt kell mondjam, hogy nincs egyetlen ország sem a földön, ahol minden no élhetne ezekkel a jogokkal.

Egyetlen ország sem állíthatja a világon, hogy elérte a nemi egyenjogúságot.

Ezeket a jogokat emberi jogoknak tartom, de én csak egy vagyok a kevés szerencsés közül. Számos elojoggal bírok, mert a szüleim nem szerettek kevésbé, csak mert lánynak születtem. Az iskolám sem korlátozott, csak mert lány vagyok. A mentoraim sem azt sugallták, hogy úgysem jutok messzire, csak mert egy napon lehet, hogy gyermeket fogok szülni. Ok voltak a nemi egyenjogúság nagykövetei, akik azzá tettek, aki ma vagyok. Lehet, hogy nem tudják, de ösztönösen is feministák voltak, akik hatottak rám. És mind többükre van szükségünk. És ha valaki még ezek után is kerülné e szót: nem a szó fontos, hanem a mögötte álló gondolat és elhivatottság. Mert nem minden no kapta meg ugyanazokat a jogokat, mint én. Sot a statisztikát nézve csak nagyon kevesen.

Hillary Clinton 1997-ben mondta el híres beszédét Pekingben a nok jogairól. Sajnos a legtöbb dolog, amin változtatni akart, máig nem javult.

De leginkább az tunt fel, hogy hallgatóságának csak harminc százaléka volt férfi. Hogy hozhatunk változást a világba, ha csak az emberiség feléhez szóluk, ha csak az emberiség fele érzi feladatának, hogy a párbeszédben részt vegyen?

Férfiak, szeretném megragadni az alkalmat, és meghívni önöket, hogy csatlakozzanak hozzánk. A nemek egyenjogúsága a férfiak ügye is.

Mert egyelore úgy látom, hogy édesapám szüloi szerepét sokkal kevesebbre értékeli a társadalom, noha gyerekként ugyanúgy igényeltem a jelenlétét, mint édesanyámét.

Találkoztam olyan fiatal férfiakkal, akik mentális betegségben szenvedtek, és nem mertek segítséget kérni, mert attól féltek, hogy akkor már nem tunnek elég macsónak pedig Nagy-Britanniában az öngyilkosság sokkal nagyobb arányban pusztítja a 20 és 49 év közötti férfiakat, mint a közúti balesetek, a rák vagy a szívkoszorúér-megbetegedések. Találkoztam olyan férfiakkal, akiket megtört vagy elbizonytalanított a férfi sikeresség eltorzult értelmezése. Az egyenjogúság hiánya a férfiaknak is problémákat okoz.

Nem beszélünk túl gyakran arról, hogy a férfiakat is bebörtönzik a nemi sztereotípiák, pedig látom, hogy ez rájuk is igaz, és amint ok szabadokká válnak, annak természetes következménye lesz, hogy a nok számára is megváltoznak a dolgok.

Ha a férfiaknak nem kell agresszívnak mutatkozniuk az elfogadásért, a nok sem fognak kényszeredetten megalázkodni. Ha a férfiakon nem lesz nyomás, hogy ok legyenek az irányítók, a noket sem akarják majd irányítani.

A férfiaknak és a noknek is szabadon ki kellene tudni mutatni az érzelmeiket. A férfiaknak és a noknek is szabadon ki kellene tudni mutatni erejüket Ideje, hogy egy skálán képzeljük el a nemeket, nem pedig két, ellentétes tulajdonságokat tartalmazó kategóriaként.

Ha végre nem aszerint határozzuk meg egymást, ami hiányzik belolünk, hanem aszerint, ami megvan bennünk, mind sokkal szabadabbak leszünk. Errol szól a HeForShe kampány: a szabadságról.

Szeretném, ha a férfiak is felvennék a stafétát. Hogy a lányaik, novéreik, édesanyjuk és húgaik megszabadulhassanak az eloítéletektol, és hogy a fiaik is lehessenek sérülékenyek és emberiek; hogy visszaszerezhessék ezeket az megtagadott vonásaikat, és így személyiségüket igazabban, a maguk teljességében élhessék meg.

Lehet, önök most azon tunodnek, hogy ki is valójában ez a Harry Potter lány. Mit keres az ENSZ emelvényén? Jó kérdés, higgyék el, én is feltettem magamnak. Nem tudom, alkalmas vagyok-e rá, hogy itt álljak. Azt viszont tudom, hogy foglalkoztat ez az ügy, és javítani szeretnék a helyzeten.

És mivel láttam, amit láttam és mert ilyen szerencsém van , feladatomnak érzem, hogy én is tegyek valamit. Az angol államférfi, Edmund Burke egyszer azt mondta: A rossz gyozelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit.

Amikor aggódni kezdtem e beszéd miatt, és néhány pillanatra kétségbe estem, végül határozottan azt mondtam magamnak: ha nem én, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor? Ha önöknek is  kételyeik támadnak majd hasonló, lehetoségekkel teli pillanatokban, remélem, ezek a szavak segítenek majd.

Mert az az igazság, hogy ha nem teszünk semmit, 75, vagy akár 100 évbe is beletelik, hogy a nok ugyanannyi fizetségre számíthassanak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. 15 és fél millió lányt fognak gyerekként férjhez adni az elkövetkezo 16 évben. És a jelenlegi adatokkal számolva 2086-ra jutunk el oda, hogy minden afrikai vidéki kislány másodfokú oktatást kapjon.

Ha hisznek az egyenloségben, talán önökben is az az ösztönös feminista lakozik, akirol az imént beszéltem.

Tapsot érdemelnek ezért.

A szót, ami kifejezi ezt az egységet, talán még nem találtuk meg, a jó hír azonban az, hogy egyesíto mozgalmunk már van. A neve: HeForShe. Megkérem önöket, hogy lépjenek elo, emeljék fel a szavukat, legyenek önök a Férfi a Noért. És tegyék fel maguknak a kérdést: ha én nem, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?

Köszönöm

Fordította: Zelei Bori (forrás: Nokért.hu)

Emma HeForShe-vel kapcsolatos beszédei és interjúi:
 

 

Affiliates

Family Site

Ha szeretnél kikerülni a cserék közé, kérlek írj a Chatbe, a hely korlátlanul rendelkezésre áll.

ChatBox

ANIMÁCIÓ

Statistics

Név: OutfitEmma
Nyitás: 2018. Január 1.
Zárás: ???
Webmiss: Monic
Hosted: 024reg.com
Layouts: Monic
Ajánlott felbontás: Bármekkora
Ajánlott böngésző: Explorer, Crome, Firefox

Project

Cím: UN Women/HeFORShe
Állapot: Folyamatban
Szerep: Jószolgálati nagykövet
Több infó: He for She


Cím: Little Women / Kisasszonyok
Állapot:
Forgatás alatt...
UK prem:
2019.12.25.
HUN prem.:
???
Szerep:
Meg March
Több infó:
iMDb

Emma Instagram

Credit

Copyright

Kérlek, az oldal tartalmát NE másold le, az általam készített dolgokat, NE tüntesd fel sajátodként.
Az itt található képeket NE DIREKTLINKELD, hanem tölts le magadnak, és úgy rakd fel a saját honlapodra, fórumra stb... .